Δείτε εδώ την συνέντευξη σε μορφή PDF

Έπειτα από 25 χρόνια σταδιοδρομίας και επιτυχούς πορείας, η Consulco συνεχίζει να εξελίσσεται και να εντυπωσιάζει με κάθε της βήμα. Το IN Business παρουσιάζει το rebranding του ομίλου, με τον CEO του Μάριο Χατζηρούσο, να αναλύει την επιτυχή μεταμόρφωση – ανανέωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.    

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΜΙΛΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πλαισιωμένος από μια άρτια ομάδα συνεργατών με την οποία και φωτογραφίζεται, ο διευθύνων σύμβουλος της Consulco εξηγεί πώς η εταιρεία κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο να εδραιωθεί αλλά και να ξεχωρίσει παρά τον οξύ ανταγωνισμό σε Κύπρο και εξωτερικό. Σημειώνει ακόμη γιατί θεωρεί πλήγμα την πρόσφατη αναθεώρηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, ενώ αιτιολογεί τη θέση του για την ανάγκη στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων ώστε να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού. Αίσθηση πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι δεν τον ανησυχεί η πανδημία, μέσα από την οποία διαβλέπει προκλήσεις και ευκαιρίες.

Πλήγμα η αναθεώρηση

 • Πρόσφατα είδαμε να διαφοροποιείται ένα σημαντικό όπλο, η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία. Είναι κάτι που θα επηρεάσει; 

Πράγματι τα δεδομένα στον τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών έχουν αλλάξει σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την αναθεώρηση της συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, να αποτελεί το πιο πρόσφατο πλήγμα. Είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις συνέπειες που έπονται αυτής της δύσκολης περιόδου που διανύουμε αλλά θα πρέπει να έχουμε και υπόψη μας τη θεωρία του Δαρβίνου: Δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός ή ο πιο έξυπνος αλλά αυτός που ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές, που προσαρμόζεται. Αυτός είναι ο οδηγός μας ώστε να προσαρμοστούμε γρήγορα στις τρέχουσες εξελίξεις. Υλοποιώντας τις κατάλληλες αλλαγές εγκαίρως, η επιτυχία μας είναι δεδομένη.

 • Πως πρέπει να αντιδράσουν ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας;

Όταν συμπορεύονται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και συμμερίζονται ένα κοινό και ολοκληρωμένο όραμα με την υλοποίηση σωστών σχεδιασμών, επιτυγχάνονται οικονομικά θαύματα όπως είναι η ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού και η καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Σκοπός του κρατικού τομέα είναι να καινοτομεί, να νομοθετεί και να στηρίζει ώστε κατ’ επέκταση ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να προωθεί και να καλλιεργεί το «επιχειρείν». Και οι δύο τομείς αλληλοσυμπληρώνονται και συμβάλουν στην υγιή οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. Δεδομένης της ραγδαίας αλλαγής των οικονομικών δεδομένων είναι φυσικό το όραμα του κυπριακού οικονομικού μοντέλου να υφίσταται μία παροδική σύγχυση και κατά συνέπεια, να έχει αποσυντονιστεί η σύμπλευση του κρατικού και ιδιωτικού τομέα. Ευελπιστούμε ότι η κατάσταση αυτή σύντομα θα παρέλθει όταν το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας υιοθετήσουν νέες συντεταγμένες και αλλάξουν την στάσιμη φιλοσοφία των προηγούμενων ετών.

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ

 • Ποια μπορεί να είναι η νέα φιλοσοφία;

Θα σας απαντήσω αφού αρχικά σας παραπέμψω στη γνωστή ρήση για το Μωάμεθ και το βουνό. Ενώ λοιπόν αφενός προσπαθούμε να φέρουμε το βουνό στο Μωάμεθ, τις ξένες επιχειρήσεις δηλαδή στην Κύπρο ώστε κυπριακές εταιρείες να τους παρέχουν υπηρεσίες και να εργοδοτηθούν Κύπριοι επαγγελματίες, θα πρέπει αφετέρου να προσπαθήσουμε να πάρουμε και το Μωάμεθ στο βουνό, να βοηθήσουμε δηλαδή τις κυπριακές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό και να εξυπηρετήσουν ξένους πελάτες και ξένες αγορές.

 • Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα;

Ασφαλώς και υπάρχουν. Τρανά παραδείγματα κυπριακών εταιρειών με δραστηριότητες στο εξωτερικό είναι η Consulco, πολλά από τα μεγάλα ελεγκτικά γραφεία της Ελλάδας με κυπριακή αφετηρία, μεγάλες κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες με έργα και παρουσία στον Αραβικό Κόλπο. Επίσης, εταιρείες που προσφέρουν συναλλαγματικές υπηρεσίες παγκοσμίως, κυπριακές εταιρείες που επικεντρώνονται στην έρευνα αγορών και επεκτάθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, κυπριακές τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, κυπριακές τράπεζες που επεκτάθηκαν σε Ελλάδα και Λονδίνο και πολλές άλλες. Όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες έχοντας έδρα τους την Κύπρο, εργοδοτούν Κύπριους επαγγελματίες στον τόπο μας αλλά και στο εξωτερικό και επαναπατρίζουν τα κέρδη τους στην Κύπρο ενισχύοντας το εύρος της Κυπριακής οικονομίας.

 • Ποια είναι κατά την άποψη σας η πιο συμφέρουσα για την κυπριακή οικονομία προσέγγιση;

Πρέπει να πω ότι οι ξένες εταιρείες στην Κύπρο επιφέρουν 12,5% φορολογίας επί των κερδών με τα μερίσματα τους να εξαιρούνται της φορολογίας όταν καταβάλλονται σε ξένους μετόχους. Επίσης, πολλές από τις ξένες εταιρείες που ασχολούνται με την αγορά και πώληση χρηματοοικονομικών μέσων δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε φορολογία. Από την άλλη, οι θυγατρικές και τα υποκαταστήματα των κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό υπόκεινται σε 17% φορολογίας επί των μερισμάτων που επαναπατρίζονται εν ευθέτω χρόνο στους Κύπριους μετόχους τους. Συνεπώς τα κρατικά ταμεία επωφελούνται περισσότερο από τις κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό παρά από τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Στήριξη του κυπριακού επιχειρείν

 • Τί πρέπει να κάνουν ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας για την κυπριακή επεκτατική επιχειρηματική πολιτική;

Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να καινοτομήσει, να νομοθετήσει, να στηρίξει ακόμη και να επιχορηγήσει τις κυπριακές επιχειρήσεις ώστε να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού. Η εν λόγω επέκταση θα μπορούσε να ξεκινήσει με εξαγωγές προϊόντων μέχρι και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής και διανομής στις νέες αγορές. Η κάθε εταιρεία δύναται να κτίσει το δικό της ξεχωριστό επιχειρησιακό μοντέλο. Πιο συγκεκριμένα για μία επενδυτική εταιρεία όπως την Consulco αυτό μπορεί να συνεπάγεται με επενδυτικά γραφεία στο Λονδίνο και  τη Νέα Υόρκη, με γραφεία προώθησης υπηρεσιών στο Ντουμπάι, στη Σαγκάη και  στη Μόσχα καθώς και γραφείο διοίκησης και διαχείρισης στην Κύπρο. Καθίσταται αναγκαία η βελτίωση των προϊόντων, των υπηρεσιών, ακόμη και του branding των κυπριακών επιχειρήσεων για να πετύχουν στις παγκόσμιες αγορές όπου τόσο ο ανταγωνισμός όσο όμως και η κερδοφορία και προοπτικές είναι πολύ μεγαλύτερες. Τόσο το κράτος όσο και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ξεφύγουν από τα στεγανά που επιβάλλει το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας και να προωθηθεί η εξωστρέφεια με πρότυπα παγκοσμιοποίησης.

Ευκαιρίες ελέω covid-19

 • Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε αυτήν την περίοδο με την πανδημία;

Σε κάθε κρίση ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες. Η αποστολή του εκάστοτε επενδυτή είναι αφενός να διαχειριστεί τους κινδύνους και αφετέρου να στοχοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες. Με τις κύριες αγορές μας, τη Βρετανία και τη Ρωσία να υποφέρουν από την πανδημία Covid-19 αναμφίβολα αυτό επηρέασε και εμάς που παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, διαχειριστήκαμε τους κινδύνους. Σαφώς όμως υπάρχουν και οι ευκαιρίες, όπως λόγου χάρη οι επενδυτές σε ευρώ και δολάριο από Κύπρο, Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία, Αραβικό Κόλπο οι οποίοι μπορούν να επενδύσουν στην Αγγλία εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή τιμή συναλλάγματος της στερλίνας. Η αστάθεια των χρηματαγορών καθώς και η έλλειψη επενδυτικών προϊόντων σταθερού εισοδήματος με λογικές αποδόσεις έχουν αυξήσει τη ζήτηση εναλλακτικών προϊόντων όπως τις επενδύσεις ακινήτων και τις πιστωτικές επενδύσεις στις οποίες εξειδικεύεται η Consulco. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία μας μέσω των προϊόντων της και του ιστορικού αποδόσεων αυτών των επενδύσεων έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει πολλές νέες στρατηγικές συνεργασίες και νέα κανάλια διανομής των επενδυτικών της προϊόντων.

Μάθημα το πάθημα

 • Συνεργάζεστε σε μεγάλο βαθμό με high net worth individuals  παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων. Ποιες τάσεις εντοπίζετε αυτήν την περίοδο; 

Οι κλασσικοί Κύπριοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές προτιμούσαν στο παρελθόν τις τραπεζικές καταθέσεις στις Τράπεζες που εργάζονταν συγγενικά ή και φιλικά τους πρόσωπα, αγόραζαν στην πόλη που διέμεναν είτε γη είτε ακίνητα με σκοπό την ενοικίαση, αποκτούσαν κυπριακά κρατικά και εταιρικά χρεόγραφα ως επίσης μετοχές κυπριακών εταιρειών για εισοδήματα. Είναι γνωστά σε όλους μας και τα αποτελέσματα αυτής της συγκεντρωτικής επενδυτικής πολιτικής. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι οι επενδυτές άρχισαν να μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος. Αντιλήφθηκαν τη σημασία και την αναγκαιότητα διασποράς των επενδύσεων τους σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και σε διαφορετικές αγορές. Επίσης, αντιλήφθηκαν τον καθοριστικό ρόλο των επαγγελματιών συμβούλων και διαχειριστών επενδύσεων.

 • Σε αυτό φυσικά βοήθησαν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν.

Ακριβώς. Διότι επιβάλουν τη διασπορά επενδύσεων και τον διορισμό επενδυτικών συμβούλων σε θεσμικούς επενδυτές όπως ταμεία συντάξεων και ασφαλιστικά ταμεία για να προστατευθούν οι οικονομίες των συνταξιούχων και ασφαλιζομένων. Οι ίδιοι παράμετροι ισχύουν και για τις οικογένειες που επιζητούν τη διασπορά επενδύσεων και τις υπηρεσίες επαγγελματιών επενδυτικών συμβούλων για ακριβώς τους ίδιους λόγους.

Νέα εποχή

 • Αυτήν την περίοδο κάνετε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα για το rebranding της Consulco. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;

Το ξεκίνημα μας άρχισε πολύ νωρίτερα. Πριν 25 χρόνια ξεκίνησε ο όμιλος μας με το ίδιο brand και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οίκους επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Νωρίς αντιληφθήκαμε ότι το περιβάλλον του τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών άλλαζε και έτσι πριν 10 χρόνια μπήκαμε στον τομέα των επενδύσεων με την ίδρυση του επενδυτικού μας γραφείου στο Λονδίνο. Ο επενδυτικός κύκλος εργασιών στον τομέα των ακινήτων και της χρηματοδότησης διευρύνθηκε και ξεπέρασε τις αρχικές μας προσδοκίες. Επί του παρόντος, επεκτείνεται σε νέα επενδυτικά προϊόντα όπως το ιδιωτικό κεφάλαιο καθώς και σε νέες αγορές επενδυτών όπως τον Αραβικό Κόλπο, την Κίνα και την Ευρώπη.

Η απόφαση για rebranding πώς προέκυψε;

Με την ωρίμανση των επενδυτικών μας δραστηριοτήτων κρίναμε ότι το Consulco brand έπρεπε να εκμοντερνιστεί και να αναβαθμιστεί για να αντιπροσωπεύσει τον όμιλο μας στη νέα του διάσταση. Συνεργαστήκαμε με ένα από τα κορυφαία branding management γραφεία του Λονδίνου που ανέλυσε το dna της εταιρείας μας και μεταμόρφωσε το brand μας το οποίο αμέσως αγαπήσαμε και παρουσιάσαμε στο κοινό. Μαζί με το ανανεωμένο brand μας έχουμε νέους και αναβαθμισμένους ιστότοπους, εταιρικά φυλλάδια και άλλα ενημερωτικά έντυπα στα αγγλικά, ρώσικα και κινέζικα. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

 • Τι περιλαμβάνει η αναπροσαρμογή στο νέο περιβάλλον για την Consulco; Τι να αναμένουμε να δούμε; 

Για τα επόμενα χρόνια η εστίαση του ομίλου θα είναι η ανάπτυξη της επενδυτικής μας δραστηριότητας διατηρώντας ψηλές αποδόσεις κερδοφορίας για τους επενδυτές μας αλλά και η σύσταση νέων επενδυτικών προϊόντων όπως το ευρωπαϊκό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο και περαιτέρω των επενδύσεων ακινήτων και πιστωτικών επενδύσεων. Σε λίγες εβδομάδες, θα γίνει η παρουσίαση του νέου αδειοδοτημένου London Credit fund και έπειτα από λίγους μήνες, δηλαδή στις αρχές του νέου χρόνου, ετοιμάζουμε την παρουσίαση του νέου London real estate fund. Και τα δύο funds θα απευθύνονται σε θεσμικούς και επαγγελματίες ως επίσης σε επαρκώς ενημερωμένους επενδυτές σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία, Κίνα, Αραβικό Κόλπο και Ευρώπη.

 • Για την υλοποίηση δηλαδή του στόχου σας, εργάζεστε ταυτόχρονα εντός και εκτός Κύπρου.

Τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε πυρετωδώς με τους συνεργάτες μας σε Λευκωσία, Αθήνα, Ντουμπάι, Μόσχα και Σαγκάη συνάπτοντας στρατηγικές συνεργασίες με εκλεκτούς επενδυτικούς οίκους της κάθε αγοράς εξασφαλίζοντας την προώθηση των επενδυτικών μας προϊόντων στους πελάτες τους ξεκινώντας φυσικά με το London Credit fund και το επερχόμενο London real estate fund. Ταυτόχρονα εξελίσσουμε την ευρωπαϊκή επενδυτική ομάδα ιδιωτικού κεφαλαίου η οποία θα εστιάσει την προσοχή της σε Ελλάδα και Κύπρο για την προώθηση Κυπριακών και Ελληνικών επιχειρήσεων και επενδύσεων σε επενδυτές του εξωτερικού.

Investments it’s all about results

 • Γιατί κάποιος να επιλέξει την Consulco και όχι κάποιον ανταγωνιστή; 

Ο κυριότερος λόγος είναι τα αποτελέσματα μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των επενδύσεων που προσφέρουμε. Το σλόγκαν μας άλλωστε τα συνοψίζει όλα: “investments its all about results …”. Πολύ περήφανα θα ήθελα να αναφέρω ότι σε πρόσφατη αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Morgan Stanley Capital International (MSCI), του κορυφαίου και πιο έγκυρου παγκόσμιου παροχέα δεικτών αγοράς και αποδόσεων επενδυτικών ταμείων και χρηματιστηριακών αξιών, η Consulco κατατάγηκε στην 15η θέση από τους 160 ανταγωνιστές επενδύσεων σε χαρτοφυλάκιο λιανικών και εμπορικών ακινήτων στο Κεντρικό Λονδίνο, με καθαρή ετήσια απόδοση για το 2019, +6.28%, ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από το -2.29% του σχετικού γενικού δείκτη του Λονδίνου. Σύμφωνα με την επίσημη αξιολόγηση της MSCI, οι επενδύσεις της Consulco σε εμπορικά ακίνητα στο Λονδίνο, έχουν καταγράψει  για την περίοδο 2011 – 2019 μέση καθαρή ετήσια απόδοση 11.1% για τους επενδυτές της.

 • Σ’ ότι αφορά τα πιστωτικά επενδυτικά προϊόντα σας;

Επ’ αυτού είναι σημαντικό να πω, ότι η Consulco, μέσω της θυγατρικής της στο Λονδίνο, London Credit, έχει δανείσει πάνω από 116 εκατομμύρια στερλίνες τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια με 100% ποσοστό αποπληρωμής αποφέροντας ετήσιες καθαρές επενδυτικές αποδόσεις πάνω από 6% κάθε χρόνο. Οι πιο πάνω επενδυτικές τεχνογνωσίες και εξαιρετικές αποδόσεις, σε συνδυασμό με το μέγεθος και την αξιοπιστία της Consulco, μίας επιχείρησης με 25 χρόνια συνεχούς9 επιτυχίας που επενδύει με τις ίδιες επενδυτικές στρατηγικές παράλληλα με τους επενδυτές μας, καθιστούν την Consulco τη σωστή επιλογή για κάθε επενδυτή.